Opdrachtomschrijving
De System Architect is een functie die met name in het Scaled Agile Framework voorkomt. Hij/zij is verantwoordelijk voor het opstellen van de Architectural Features op programma niveau. Hij/zij overziet het gehele domein in technische zin. In die hoedanigheid is dit een belangrijke schakel tussen de product of domeinvisie aan de ene kant, en de benodigde aanpassingen aan het domein specifieke IT landschap die realisatie van deze visie ondersteunen anderzijds. Om te komen tot realisatie van de corporate doelen op het gebied van convergentie en ondersteunen van de strategie vertaald de System Architect de Corporate Architectural Epics in Architectural Features. Deze vult hij/zij aan met eventuele lokaal benodigde architectural features. De System Architect is een belangrijke sparringpartner voor de Product Manager en Product Owners. Hij/zij zal moeten onderhandelen en bedingen welke architectural features gerealiseerd dienen te worden, alvorens de business features gerealiseerd kunnen worden. Vaak moet de fundering eerst worden versterkt, eer er op voortgebouwd kan worden. Dit noemt SAFe de 'Architectural Runway'. In deze hoedanigheid maakt de System Architect deel uit van het Product Management Team. Samen met je collega's ga je werken aan het Emma Platform dat het Openbaar Ministerie zelf ontwikkelt. Jouw rol ligt in het ontwikkelen van
- Architectural Features op programma niveau
- Corporate Architectural Epics vertalen naar Architectural Features
- Eventuele lokaal benodigde architectural features toevoegen
- Onderhandelen en bedingen van architectural features
- Versterken van de fundering voor realisatie van business features
- Deel uitmaken van het Product Management Team
- Werken aan het Emma Platform van het Openbaar Ministerie
- Ontwikkelen van het Emma Platform
Achtergrond opdracht
Beschrijving directie/dienst/afdeling: Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt - samen met de politie en andere ketenpartners - voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Dit varieert van winkeldiefstal tot moord en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme. Het werk van het OM is erop gericht dat daders een passende straf krijgen en dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat zorgvuldig met hun belangen wordt omgegaan. Het OM bestaat uit een hoofdkantoor (het Parket-Generaal), 10 arrondissementsparketten, 1 landelijke ressortsorganisatie en een aantal 'bijzondere' eenheden t.w. het Landelijk Parket, het Functioneel Parket, het parket CVOM (Centrale Verwerking OM), de DVOM (Dienst Verleningsorganisatie OM), IVOM (IV organisatie OM) en de Rijksrecherche. Het Openbaar Ministerie is op ca. 35 locaties door heel Nederland gevestigd. In totaal werken ongeveer 5.000 mensen bij het OM. Aan het hoofd van het OM staat het College van procureurs-generaal. Het College bepaalt het landelijke opsporings- en vervolgingsbeleid van het OM. De zorg voor de organisatie en de bedrijfsvoering ligt eveneens bij het College. Voor een nader profiel van het OM verwijzen wij naar de website van het Openbaar Ministerie: www.om.nl Het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie heeft in 2020 een OM Informatiestrategie en meerjarenplan 2020-2027 laten opstellen: het Business + Informatieplan OM (BIPOM). In het BIPOM is het doel vastgelegd om in 2027 één uniforme werkwijze te hebben, ondersteund door één modulair opgebouwd zaaksysteem voor alle zaakstromen binnen het strafrecht. Het gaat om de ondersteuning van werkprocessen die nu ondersteund worden door 7 verschillende zaaksystemen. Dit betekent dat op alle parketten van het OM dusdanig uniform gewerkt gaat worden, dat iedereen gebruik kan maken van hetzelfde zaaksysteem, zonder lokale uitzonderingen of technische workarounds. Het project EMMA geeft invulling aan de uitvoering van de strategie die is beschreven in het BIPOM en heeft als doel de 7 zaakssystemen te vervangen en de werkprocessen binnen het OM te uniformeren.
Eisen
- De kandidaat is in bezit van een HBO diploma in de richting van Technologie Engineering Science
- De kandidaat heeft minimaal 3 jaar ervaring met Agile/SCRUM/DevOps projecten
- De kandidaat heeft minimaal 2 jaar ervaring met systeemintegratie in het bijzonder REST/JSON
- De kandidaat beschikt over technische kennis van programmeertalen en middleware-platforms (bijv Java, Python, MuleSoft, TIBCO en API-ontwikkeling en onderhoud zoals REST, SOAP, EbMS etc)
- De kandidaat beschikt over relevante certificaten (Certified Integration Developer, Certified Integration Professional, MuleSoft, IVM, WebSphere etc)
Wensen
De kandidaat is, na gunning, beschikbaar binnen: (x jaar)
- Geef aan hoeveel jaar ervaring de kandidaat heeft binnen de Rijksoverheid
Competenties
- analyseren
- creativiteit
- netwerken
- omgevingsbewustzijn
- organisatiesensitiviteit
- overtuigingskracht
- plannen en organiseren
- resultaatgerichtheid
Aanvullende Informatie
Doorleen is niet toegestaan. Levering door Yellow Friday aan Ministerie van Justitie & Veiligheid geschiedt via Sogeti. Hier is geen sprake van ketenvorming/doorleen, want Yellow Friday heeft de aanbesteding samen met Sogeti uitgevoerd en is formele onderaannemer.